Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Bewindvoerders Deventer kwaad op gemeente

26 februari 2017

De bewindvoerders in de gemeente Deventer voelen zich behoorlijk aan de kant gezet door de gemeente. De gemeente Deventer is met ingang van dit jaar begonnen met de uitvoering van bewindvoering of beschermingsbewind. De bewindvoerders  zien dit niet alleen als broodroof maar vinden dat de gemeente ook juridisch haar boekje te buiten gaat.  De bewindvoerders hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt. 

De gemeente Deventer vindt de kosten voor de bewindvoering veel te hoog en heeft daarop bedacht dat het goedkoper kan door de bewindvoering zelf ter hand te nemen.  De kosten voor bewindvoering worden gefinancierd uit het potje voor de bijzondere bijstand. Door de bewindvoering zelf uit te voeren en gratis aan te bieden denkt de gemeente €150000  per jaar te kunnen besparen.

Als de  persoon in kwestie  toch naar een commerciële bewindvoerder gaat dan worden die kosten niet meer door de gemeente vergoed. De bewindvoerders vinden deze handelswijze van de gemeente laakbaar én onaanvaardbaar. Hier is sprake van een ontoelaatbare belangenverstrengeling, De gemeente kan zowel schuldeiser zijn, verlener van uitkeringen en bijzondere bijstand. Als hier ook nog beschermingsbewind bijkomt dan gaat de gemeente zichzelf controleren.  De mensen wordt geen keuze van een bewindvoerder aangeboden maar zijn verplicht de bewindvoering van de gemeente af te nemen.  De juridische positie van de cliënten wordt hierdoor behoorlijk uitgehold. Bovendien rekent de gemeente zich rijk omdat ze gewoon niet alle kosten die er gemaakt worden meenemen. 

Bron: Binnenlands Bestuur.