Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Energiebedrijf Nuon gaat samenwerken met bewindvoerders

donderdag 26 oktober 2017

In Nederland is er nog steeds een grote groep van mensen die nauwelijks kunnen rondkomen. Een deel van deze groep heeft zelfs ernstige problematische schulden. Woningcorporaties hebben te maken met mensen die de huur niet meer kunnen voldoen en een huurachterstand opbouwen. Bij de energiebedrijven worden er jaarlijks ruim 100000 mensen afgesloten van gas en elektriciteit. Zij zijn niet langer in staat de maandlasten voor stroom en warmte op te brengen en laten de rekeningen zolang onbetaald dat de energieleverancier niet anders kan dan de woning af te sluiten van gas en stroom.

Een ingrijpende gebeurtenis voor het betreffende huishouden / gezin. Naast de kosten van de samenleving brengt dit ook voor de energiebedrijven extra kosten met zich mee. Bovendien zo blijkt uit onderzoek heeft een afsluiting niet het gewenste effect maar zorgt ervoor dat de schuldenlast nog verder toeneemt.  Een huishouden dat van stroom en gas is afgesloten moet eerst een waarborgsom betalen en een kredietwaardigheidstoets te overleggen.  

Het energiebedrijf Nuon wil het nu anders gaan aanpakken en bij wanbetalers niet meer rigoureus stroom en gas afsluiten. Nuon gaat samenwerken met bewindvoerders om te zorgen dat de rekeningen weer netjes op tijd betaald worden. Wil men na een afsluiting weer stroom en gas ontvangen dan moet de wanbetaler eerst bewindvoering aanvragen. Een waarborgsom en een kredietwaardigheidstoets is dan niet meer nodig. Alleen een bewindvoerder kan er voor zorgen dat het huishouden weer wordt aangesloten op gas en licht en de financiën weer op orde komen. Een bewindvoerder is gespecialiseerd om bij mensen die niet meer in staat zijn op de eigen geldzaken te regelen het financiële beheer over te nemen. Zij hebben een financiële achtergrond en zijn bekend met belasting- en sociaaljuridische regelgeving. Zij kunnen ervoor zorgen dat voor de persoon in kwestie de juiste uitkeringen en toeslagen worden aangevraagd en maken afspraken met schuldeisers om de schulden terug te betalen. Verder wordt de financiële administratie weer op orde gebracht en wordt getracht een mentaliteitsverandering bij de schuldenmaker te bewerkstelligen.