10 april 2017

Aantal huisuitzettingen in 2016 gedaald

De woningcorporaties hebben vorig jaar minder mensen gedwongen uit huis gezet dan het jaar daarvoor. In totaal waren er 4500 uitzettingen een behoorlijke daling met maar liefst 14%. In zo'n 80 procent van de gevallen gaat het om een huurachterstand. Het blijkt dat ook in meerderheid van de gevallen het gaat om alleenstaande personen. 

Het resterende deel van de huisuitzettingen is te wijten aan, verboden onderhuur, wietteelt, overlast of leegstand van de woning. Het is al het derde jaar op rij dat het aantal huisuitzettingen is gedaald. 
Voor een huisuitzetting is altijd een rechterlijke uitspraak nodig. Slechts bij een kwart van de rechterlijke uitspraken komt het daadwerkelijk tot een gedwongen huisuitzetting. Na een vonnis van de rechter komt het vaak tot een overeenkomst tussen de huurder en de woningcorporatie.
Huisuitzetting door een huurachterstand kan veroorzaakt worden door een verandering in persoonlijke omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Ook zijn volgens de woonbond de huren te hoog. Ruim 500 duizend huurders houden na het betalen van de huur onvoldoende over voor levensonderhoud.