Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Anti-rookmaatregel schuldhulpverlening gemeente Aalten roept veel reactie op

dinsdag 17 december 2013

De schuldhulpverlening van de gemeente Aalten heeft aangekondigd dat per 1 februari 2014 verstokte rokers niet meer terecht kunnen bij de schuldhulpverlening bij de gemeente. Het devies “eerst stoppen met roken en dan pas schuldhulp” heeft zelfs ongekend felle reacties in Nederland opgeroepen.

Tegenstanders vinden deze maatregel een ongewenste inmenging in iemands privé-leven door de gemeente.  Zij zien dit als een hellend vlak waarbij een toekomstbeeld geschetst wordt dat bijvoorbeeld mensen die in de schuldsanering zitten straks ook geen kinderen meer mogen krijgen.

Voorstanders van de anti-rookmaatregel vinden dat roken geen basisbehoefte is en dat door dit gedrag onnodig geld mee wordt verkwist. Het uit de schulden komen begint bij het aanpassen van het uitgavenpatroon.  Roken, drank en gokken gaan gepaard met uitgaven die niet noodzakelijk zijn en waar dus op te bezuinigen valt. Niet raar dus om te verlangen dat in deze kosten gesneden wordt. Roken kost al gauw een paar tientjes per week. Voor het geld dat je uitspaart zou je ook verse groenten kunnen kopen. 

Inmiddels heeft de gemeente Aalten door alle commotie de maatregel afgezwakt.  Volgens de gemeente heeft de media teveel de nadruk gelegd op het dwingende karakter van de maatregel. Dit is volgens de gemeente niet zo, “inwoners die blijven roken worden niet geweigerd door de schuldhulpverlening”. Mensen die aankloppen bij de gemeente voor schuldhulp krijgen een budgetcoach aangewezen. Vervolgens wordt het hele uitgavepatroon doorgenomen, zoals de auto, mobieltje, dure abonnementen en overige uitgaveposten, hieronder valt volgens de gemeentewoordvoerder ook het roken.