05 augustus 2017

Gemeente Enschede haalt bakzeil inzake bewindvoering

De gemeente Enschede heeft in ook hoger beroep geen gelijk gekregen van de Rechtbank. Enschede wil nadat een rechter een bewindstelling heeft toegewezen alsnog het verzoekschrift hiertoe inzien meldt de website Binnenlands bestuur. In deze zaak die al eerder bij de kantonrechter diende gaat het om een inwoner van de stad die 2 jaar geleden bij de gemeente bijzondere bijstand had aangevraagd en het beheer van het persoonsgebonden budget.

De gemeente wilde alvorens ze het verzoek in behandeling zouden nemen meer informatie van de rechter waaronder het verzoekschrift tot onderbewindstelling. Bij een positief besluit wijst de rechter vervolgens een bewindvoerder die het financiële beheer gaat overnemen. De kosten voor bewindvoering moet door de gemeente worden betaald uit het uit het budget voor bijzondere bijstand. 

De centrale Raad van beroep heeft nu ook de gemeente Enschede hierover op de vingers getikt. De gemeente mag niet het verzoekschrift voor de aanvraag inzien om vervolgens de beoordelen wat te doen. Het grootste bezwaar dat de Raad hiermee aanvoert is dat als de gemeente nu op de stoel van de rechter gaat zitten. De gemeente Enschede voert aan dat het hierdoor onvoldoende kan inspelen op de juiste manier van schuldhulpverlening. Het is best mogelijk dat bijvoorbeeld aan andere maatregelen die goedkoper zijn ook voldoen. Men zou hierbij kunnen denken aan budgetbeheer. Ook heeft de gemeente in deze kwestie geen invloed in de keuze van de bewindvoerder. Volgens de gemeente is de kwaliteit van bewindvoering vaak wisselend. De verantwoordelijke wethouder verklaarde dat de kosten voor bijzondere bijstand inmiddels de pan uit rijzen. De gemeente moet alle zeilen bijzetten on de explosie aan onder controle te krijgen. Het is dan vanuit het perspectief van gemeente logisch om te kijken of het misschien goedkoper kan. Bron: Binnenlands Bestuur.