Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Kerken verlenen steeds meer hulp aan mensen met schulden.

woensdag 30 oktober 2013

Steeds meer mensen met schulden doen een beroep op de kerk. Vanaf 2009 tot 2012 steeg het aantal hulpverzoeken met 15 procent tot meer dan 40000. De hulporganisatie kerk in actie meldt dit  in het onlangs uitgebrachte rapport ‘Armoede in Nederland 2013

De kerken gaven in 2012 meer dan 30 miljoen euro  aan mensen met financiële problemen.  Hierbij werd ongeveer 80 procent van alle hulpvragen gehonoreerd. De meest hulp bestaat niet alleen uit financiële giften of materiële hulp in natura maar ook  het mogelijk maken van een vakantie.  

De meest kwetsbare groepen  met financiële problemen zijn mensen zonder betaald werk (56 procent) en alleenstaande ouders met kinderen. Nieuwe hulpvragers zijn kleine zelfstandigen en mensen met een restschuld op hun hypotheek.

Een belangrijke aanbeveling in het rapport is dat de landelijke overheid de financiële positie van de kwetsbare groepen versterkt. De gemeentelijk overheden dienen volgens de  hulporganisaties vooral de eigen dienstverlening te verbeteren.