Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Nederlanders steeds meer kwijt aan woonlasten

woensdag 12 oktober 2016

De woonlasten van de Nederlanders is ook dit jaar toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Gemiddeld gaat ongeveer 37 procent van het netto inkomen naar de woning. In 2013 was dit nog 33 procent. Huurders betalen relatief het meeste aan woonlasten. Zij besteden ongeveer 42 procent van hun inkomen aan de woning. Dit blijkt uit een onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD.

Op de vraag wat men acceptabel vindt voor woonlasten gaven huurders en huiseigenaren verschillende antwoorden. Huurders vinden ongeveer 37 procent nog acceptabel terwijl een huiseigenaar niet meer dan 33 procent aan de woning te willen uitgeven.

Er zijn verschillende oorzaken die de hoogte van de woonkosten bepalen. Dit kan te maken hebben met de krapte op de woningmarkt, de kosten van de bouw of door regels van de overheid. Het onderzoek vergeleek de Nederlandse cijfers met die van 3 andere europese landen te weten: Duitsland, Frankrijk en Polen. In Frankrijk en Duitsland viel de daadwerkelijk woonlasten binnen de acceptabele grens. Dit in tegenstelling tot Polen en Nederland waar men de uitgaven voor huur of hypotheek veel te hoog vind. Dit betekent niet dat in Polen en Nederland de woonlasten ook het hoogste zijn. In Duitsland zijn de vergeleken prijzen het hoogste. Grote uitschieter is München waar men gemiddeld €8000,- per vierkante meter betaald.

Meet weten; het gehele rapport vindt op de website van de BPD.