Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Schuldenmakers steeds verder in het rood.

woensdag 25 mei 2016

De gemiddelde schuld van mensen bij de schuldhulpverlening blijft toenemen. Eind vorig jaar was de gemiddelde schuld gestegen tot het record bedrag van 43000 euro. De oorzaak van de stijging wordt verklaard door de toename van ZPP'ers die bij de schuldhulpverlening terecht komen. Ook mensen die gedwongen hun huis hebben moeten verkopen komen vaan diep in de schulden. 

Vanaf volgend jaar krijgen mensen met problematische schulden een adempauze van 6 maanden om de financiële zaken weer op de rit te krijgen. Ze worden vrijgesteld om afbetalingen te doen en worden daar ook niet over lastig gevallen door schuldeisers. Deze nieuwe maatregel om de rechtspositie van mensen met problematische schulden verder te versterken  maakten de staatssecretarissen Van der Steur ( Justitie) en Klijnsma (Sociale Zaken) bekend in het programma BNR nieuwsradio. 

Heb je schulden en je wilt een adempauze in aanmerking komen dan moet je wel bij de gemeentelijke schuldhulpverlening zitten. Verder is de belangrijkste voorwaarde dat je in dat half geen nieuwe schulden mag maken.  De schuldhulpverlening krijgt vanaf volgend jaar meer bevoegdheden en kan het half jaar moratorium dan aan de schuldeiser opleggen. Op dit moment gebeurt dit nog op basis van vrijwilligheid en is dit voor een schuldeiser geen verplichting.