Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Schulden nemen nog steeds toe

zaterdag 14 juni 2014

Onderzoek van MotivAction: 40 procent van de Nederlanders kan net alle rekeningen betalen, 13 procent van de Nederlanders maakt schulden.

Dit blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau van Motivaction in opdracht van creditmanagementorganisatie GGN. Het onderzoek werd uitgevoerd  onder een groep van bijna 3400 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat de groep van jongeren met schulden  nog steeds toeneemt. Het aantal bank en loonbeslagen bij jongeren  nam toe van 11 naar 16%. Ook vallende klappen bij de modale inkomens. Zij kampen steeds vaker met betalingsproblemen. Opmerkelijk is verder dat de leeftijdsgroep  45 -55 jaar de grootste geldproblemen ervaren. Het gaat deze groep moeilijker af om de rekeningen te betalen dan personen uit andere leeftijdscategorieën.

De Nederlanders zijn ook minder gaan sparen, wellicht niet zo verwonderlijk i.v.m. de lage rente op een spaarrekening. In 2011 werd er gemiddeld nog 450 euro in 2013 daalde het cijfer tot 281 euro. Ook betalen de Nederlanders de rekeningen steeds minder vaak binnen de gestelde termijn. Facturen van energieleveranciers, zorgverleners en zorgverzekeraars worden het minst op tijd betaald. Als reden wordt opgegeven gemakzucht, geldgebrek of gewoon vergeten.