Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Mensen met schulden vragen nauwelijks huurverlaging aan

woensdag 13 januari 2016

In de gemeente Arnhem vragen mensen met problematische schulden nauwelijks huurverlaging aan bij de corporaties. 

Huishoudens die plotseling het inkomen zien dalen of al langer schulden hebben kunnen een verzoek tot huurverlaging indienen bij de woningcorporaties. Toch wordt dit nauwelijks gedaan zegt Elize Sopacuwa van het Huurderhuis Arnhem in de Gelderlander.

Ook de gemeenteraad van Arnhem is van mening dat corporaties de mensen meer moeten wijzen op hun recht op lagere huur als het inkomen te laag is. Het blijkt echter dat in de praktijk een aanvraag voor huurverlaging nogal ingewikkeld is. Volgens de Gelderlander zijn er het afgelopen jaar slechts  enkele tientallen aanvragen geweest voor huurverlaging waarvan in totaal  ongeveer 40 aanvragen zijn gehonoreerd. 

De huren zijn in Arnhem de afgelopen jaren flink gestegen. Vooral scheefhuurders hebben de laatste jaren grote huurstijgingen voor de kiezen gehad. Deze groep verdient eigenlijk teveel om een woning van de corporaties te huren. Door de huurprijs te verhogen probeert met deze groep te motiveren om een woning te kopen. Echter door de stagnatie op de kopersmarkt van de afgelopen jaren is dit nauwelijks gebeurd.