Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Campagne schuldvrij gelanceerd

vrijdag 20 oktober 2017

Teveel Nederlanders kampen met schulden. Volgens onderzoek zijn er meer dan een half miljoen huishoudens die maandelijks niet rond kunnen komen en elk dubbeltje moeten omdraaien voor het wordt uitgegeven. Het is niet zo dat mensen niet kunnen omgaan met geld en meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Ook de hulpverlening schiet vaak tekort. Naar aanleiding van de documentaire “schuldigen” van de “Correspondent” hebben de makers nu de campagne Schuldvrij gelanceerd. Het doel is om de problemen in de schuldenindustrie aan de kaak te stellen.

Een schuld hebben is niet niks; het betekent een enorme inbreuk op het dagelijks leven, wat gepaard gaat met veel stress en spanningen. Veel mensen die schulden hebben en vaak niet weten hoe ze rond moeten komen hebben last van depressiviteit. Ook dit kan weer leiden tot ernstige lichamelijke klachten. In Nederland zijn er veel huishoudens met grote schulden. Volgens schattingen zitten meer dan 500000 huishoudens in de gevaren zone, ruim 700000 van deze groep zit bij de schuldhulpverlening om dat ze er op eigen kracht niet meer uit kunnen komen. Per jaar zijn er zo’n 8000 huisuitzettingen en wordt 20000 het elektriciteit afgesloten. Niet alleen voor de schuldenaren een zeer ingrijpende en emotionele gebeurtenis ook voor de schuldeisers belastend. Er moet vaak behoorlijk wat kosten gemaakt worden.

Naar aanleiding van de documentaire “schuldigen” zijn de makers een campagne gestart om de problemen in de schuldindustrie op de kaart te zetten. Mensen met schulden komen in een oerwoud terecht van regels en wetten. Ze worden vaak van het kastje naar de muur verwezen en ook de wachten voor hulp zijn veel te lang. Er is een campagne gestart schuldvrij die tot doel heeft een einde te maken aan de misstanden in de schuldenindustrie. Er is een manifest opgesteld met de volgende aanbevelingen:

-    maak een einde aan de wanpraktijken bij incassobureau’s;
-    maak een einde het beboeten van armoede;
-    begin met marktwerking voor deurwaarders;
-    één overheidsloket voor mensen met schulden;
-    geef mensen uitzicht op een schuldvrij bestaan. 

Verschillende grote organisaties zoals verzekeraars, banken, woningcorporaties gemeenten hebben zich achter dit veelbelovende initiatief geschaard.