Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Energiebedrijven mogen volgend jaar huishoudens niet meer afsluiten

zaterdag 25 november 2017

Huishoudens die volgend jaar de energienota niet kunnen voldoen worden minder snel afgesloten van gas en licht. Energieleveranciers moeten de gezinnen met betalingsachterstanden eerst aanmelden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Mensen die in een hulptraject zitten mogen niet meer worden afgesloten. Onlangs besloot het energiebedrijf NUON al om huishoudens niet meer af te sluiten maar dat men eerst bewindvoering moet aanvragen om de geldzaken op orde te krijgen. Het aan- en afsluiten kost de energieleverancier ook behoorlijke wat geld.

Dat is het nieuwe plan dat het Ministerie van Economische dat als doel heeft om de wanbetalers sneller te kunnen helpen en daarmee nog grotere schulden te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat schuldenproblematiek vaak een psychosociale achtergrond heeft zoals depressies en stress.

Energie in de vorm van warmte en licht is een eerste levensbehoefte. Mensen die vooral tijdens de wintermaanden zijn verstoken van warmte lopen een grotere kans om ziek te worden. Jaarlijks zijn er zo’n 10000 huishoudens die worden afgesloten van gas en licht. Het blijkt overigens dat mensen die in de zomermaanden zijn afgesloten vaak ook nog in de winter zonder warmte en licht zitten. Dit is een absolute onwenselijke situatie en wordt veroorzaakt doordat deze mensen niet snel genoeg door de gemeentelijke schuldhulpverlening geholpen worden.

De verwachting is dat er in de toekomst meer huishoudens de energierekening niet meer kunnen betalen. De consumentenprijs gaat flink duurder worden als gevolg van de zogenaamde “opslag duurzame energie” (ODS) en de toename van energiebelasting. De bedoeling van deze heffing is dat hiermee projecten op het gebied van duurzame energie worden gefinancierd.

Het blijkt dat vooral de lagere inkomens weinig mogelijkheden hebben om hun energieconsumptie aan te passen. Zij wonen vaker in oudere (minder goed geïsoleerde woningen en hebben niet de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen. Kortom: de overheid beschouwt wel energie als een primaire levensbehoefte maar doet er door allerlei opslagen en belastingen dat dit voor de lagere inkomens steeds minder betaalbaar wordt.