14 februari 2016

Incassobureaus sturen nepdagvaardingen aan wanbetalers

Een aantal incassobureaus sturen nepdagvaardingen aan mensen die de rekeningen niet op tijd betalen. Wie zo’n nepdagvaarding in de brievenbus vindt schrikt zich doorgaans lam en dat zorgt ervoor dat de openstaande nota’s vaak alsnog worden voldaan. De consumentenbond vindt deze handelspraktijken laakbaar en verlangt dat incassobureau’s hiermee stoppen. Een incassobureau heeft geen enkele bevoegdheid om dagvaardingen aan schuldenaren te sturen.

Deze bevoegdheid is uitsluitend voorbehouden aan de gerechtsdeurwaarder. Door de dagvaarding een conceptdagvaarding te noemen kan de incassobureaus hiervoor niet juridisch aansprakelijk worden gesteld. De consumentenbond vindt deze handelwijze moreel verwerpelijk en buiten disproportioneel. Mensen worden de stuipen op het lijf gejaagd met deze incassopraktijken en worden door de incassobureau’s bewust op het verkeerde been gezet. 

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de incassobureaus al in november 2015 over het gebruik van deze handelspraktijken gewaarschuwd. De staatssecretaris van Justitie Mr. Ard van der Steur in antwoord op Kamervragen over deze handelspraktijken hier zelf niet een groot probleem in te zien. De incassobureaus mogen best wel aan de wanbetaler laten zien wat de mogelijke consequenties kunnen zijn voor het niet betalen van de rekeningen. De incassobureau’s mogen echter niet dreigen met rechtsmaatregelen waartoe zij niet bevoegd zijn . Indien het vermoeden bestaat dat strafbare feiten, zoals bedreiging of titelmisbruik worden gepleegd door incasso-ondernemingen, kan aangifte worden gedaan bij de politie. Volgens de staatssecretaris is het niet zo dat de hele incassobranche een stelletje oplichters zijn. Er wordt voor per jaar zo’n 5 miljard Euro aan rekeningen te laat betaald.