Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

PVDA pleit voor sneller ingrijpen bij schulden

maandag 24 februari 2014

De PvdA Tweede Kamerleden Mariet Hamer en Tuhanan Kuzu hebben een actieplan plan gepresenteerd om mensen met schulden sneller te helpen. Het 6 puntenplan heeft als hoofddoel om uit de hand lopende schulden eerder te onderkennen en om daarna gericht te kunnen ingrijpen. Opmerkelijk is dat de PVDA fractieleden ook pleiten om private schuldhulpverlening onder strikte voorwaarden niet langer te verbieden.

Het actieplan bevat de volgende 6 punten:

 • bedrijven en overheidsinstellingen hebben een zorgplicht
  Dienstverleners, zoals nutsbedrijven moeten sneller betalingsachterstanden melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.
 • Het invoeren van een landelijk beslagregister
  Het landelijke beslagregister moet voorkomen dat mensen met schulden niet onder de beslagvrije voet terecht komen.
 • 6 maanden ‘afkoeling’
  Gemeente kan aan de rechter een afkoelingsperiode vragen in het geval er sprake is van een gedwongen ontruiming, opzeggen van de zorgverzekering of het afsluiten van elektra of gas.
 • Het voorkomen van schulden onder jongeren
  Het NiBUD moet meer voorlichting geven aan jongeren zodat zij beter met geld leren om gaan.
 • Betalingsregeling bij CJIB en gemeentelijke naheffingen. CJIB en gemeente moeten met betalingsregelingen komen voor mensen met schulden.
 • Private schuldhulpverlening
  Opheffen van het verbod op private schuldhulpverlening onder strenge voorwaarden. Aanbieders moeten gecertificeerd zijn en de vergoeding is aan een maximum gebonden.