Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

In de schulden door overheid

dinsdag 16 mei 2017

Dat men in Nederland dikwijls het paard achter de wagen spant blijkt wel uit het feit hoe in Nederland de schuldenproblematiek is geregeld. Het is mogelijk om door het beleid van de overheid in de schulden te komen waarbij je vervolgens bij dezelfde overheid moet aankloppen om weer uit de schulden te komen. 

De overheid stelt allerlei regels aan de burger die langzamerhand zo ingewikkeld zijn geworden dat de burger er geen Jota meer van begrijpt.  Volgens Marco Florijn (NVVK) in dagblad Trouw komen mensen hierdoor soms onbewust in de schulden.  Als sprekend voorbeeld noemt de directeur van de NVVK (Nederlandse branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) ,  de kinderopvangtoeslag. Als je die te laat stopt zet ben  je verplicht om het teveel ontvangen bedrag per direct terug te betalen. Een gevolg kan zijn dat je hierdoor flink in de schulden komt en bij de schuldhulpverlening terecht komt.   

Het aantal mensen dat jaarlijks bij de schuldhulpverlening aanklopt is de laatste jaren vrijwel stabiel. In de afgelopen jaren deden ongeveer 90000 mensen een beroep op de schulphulpverlening.  De gemiddelde schuld  bedroeg zo’n 40.000 . Dus een klein rekensommetje leert dat er jaarlijks voor zo’n 3.6 miljard aan schuld bij komt. Hiervoor moet dan weer een veelvoud aan ambtenaren aan het werk gezet worden om de schulden terug te dringen.  Slecht een klein deel van deze mensen is een notoire schuldenmaker, bij de meesten gaat het geleidelijk waarna ze op een gegeven moment de controle over de financiën verliezen. De overheid moet zich volgens Florijn meer gaan richten op preventie, dit kan door een signalering van de problemen in het beginstadium. Verder is het wenselijk dat de verschillende ministeries die zich met schulphulpverlening bezighouden (Justitie en Sociale Zaken) beter gaan samenwerken.