Uw partner in budgetbeheer, bewindvoering & budgetcoaching

terug

Handige toolkit voor opdringerige incassobureaus

zaterdag 4 november 2017

Incassobureaus worden steeds brutaler de laatste tijd is een veel gehoorde klacht. De incassobureaus zoeken vaak de grenzen op wat nog toelaatbaar wordt geacht. Helaas gaan er ook een aantal bureaus in hun ijver om de centen voor de schuldeiser terug te halen regelmatig over de gestelde grenzen heen. Veelal betreft het ontoelaatbare intimidatie, agressieve uitingen en onterechte vorderingen

Veel mensen weten niet wat de rechten en plichten zijn van incassobureaus. Hiervoor heeft nu de Autoriteit Consument en Markt in samenwerking met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening (NVVK) met de een handige toolkit ontwikkeld. De toolkit is niet alleen geschikt voor mensen met schulden, ook schuldhulpverleners kunnen er hun voordeel mee doen. 

De website biedt een heel scala aan mogelijke situaties waarin u verzeild kunt raken als er een incassobureau bij u aanklopt. Bij elke situatie wordt een checklist gegeven waarin u kunt controleren of het bureau zich wel aan de regels houdt. Een voorbeeld: veel mensen verwarren een incassobureau met een deurwaarder. In aanmaningsbrieven wordt er gedreigd met beslag op goederen of loon. Dankzij deze checklist kunt u gemakkelijk nagaan dat in dit geval het incassobureau u probeert te intimideren en dat zij dit niet zomaar mogen doen. Alleen een deurwaarder heeft deze bevoegdheid en mag dit doen alleen na een uitspraak van de rechter. Verder biedt de website een vrijwel compleet overzicht van voorbeeldbrieven bij verschillende situaties, zeker een effectieve tijdsbesparing en een kopzorg minder.  De brieven zijn natuurlijk juridisch waterdicht getimmerd dus kunt u daar ook geen buil aan vallen. 

Kortom: heeft u een akkefietje met een schuldeiser die een vervelend incassobureau heeft ingehuurd. Laat u niet snel uit het veld slaan en kijk eerst op de website van de ACM wat te doen. Uiteraard is  - in het geval van een terechte vordering - het beste om gewoon de rekening te betalen, dan slaapt u zeker gerust beter.