25 mei 2014

Overheid maakt schuldenprobleem nog groter

De overheid heeft zelf geen moeite met het invorderen van toeslagen waarbij gezinnen die het toch al niet breed hebben nog verder onder de inkomensgrens komen van wat wettelijk toelaatbaar is. Veel gezinnen hebben - mede door geklungel van de belastingdienst – teveel aan toeslagen gekregen. Vervolgens gaat de belastingdienst het teveel betaalde toeslagen verrekenen met de huidige toeslagen. Het gevolg is dat veel gezinnen die afhankelijk zijn van toeslagen nu nog verder in de schulden komen.

Mensen hebben altijd recht op 90% van het sociale minimum, dit is de absolute minimum inkomensgrens en daaronder mag geen beslag worden gelegd. De overheid roept postorderbedrijven en energiemaatschappijen op deze regel in acht te nemen, maar doet dat zelf niet. Dit maakte de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverleners bekend in het jaarverslag dat onlang is verschenen. De NNVK wil dat de belastingdienst stopt met het verrekenen van de toeslagen, hierdoor raken gezinnen nog verder in de problemen want ze hebben juist de toeslagen nodig om rond te komen. De NVVK krijgt hierin bijval van organisatie als de Branchevereniging van Bewindvoerders en Inkomensbeheerders en van sociale raadslieden. De belastingdienst is zelf van geen kwaad bewust verklaarde een woordvoerder van de belastingdienst in de Telegraaf.

Een woordvoerder van de belastingdienst verklaarde in de Telegraaf echter dat de Belastingdienst juist goed handelt. Volgens hem krijgen de mensen eerst een betalingsregeling aangeboden waarin ze 2 jaar de tijd krijgen om het teveel betaalde terug te storten. Pas daarna gaat de belastingdienst het teveel ontvangen toeslagen verrekenen. Bovendien is het volgens de woordvoerder wettelijk toegestaan om de toeslagen te verrekenen.